Лентикулярните лещи
в основата на магията

Лентикулярните ефекти представляват специално обработени графики, които се гледат през лентикулярни лещи, като по този начин дават възможност на наблюдаващия да вижда различни изображения в зависимост от ъгъла на наблюдение.

В този раздел ще Ви разкажем подробно за лентикулярните листове и за подготовката и печата на изображението. За още по-голямо улеснение сме създали и речник с лентикулярни термини, с който можете да се запознаете преди да започнете работа.

Лентикулярните листове и изображенията са неразделна част от създаването и постигането на желания лентикулярен ефект. Изображението се състои от две или повече графики, които се “преплитат”.

 

Лентикулярният лист е пластмасов лист с множество лещи, които трябва да бъдат перфектно подравнени с изображението под тях, за да бъде видим ефектът.

В зависимост от ъгъла на наблюдение всяка лентикулярна леща действа като лупа и увеличава част от изображението. По този начин, всички лещи вкупом образуват цялостното лентикулярно изображение и създават ефекта за движение или триизмерност (всяко око вижда изображението от собствен ъгъл).

Лентикулярни листове

Лентикулярният лист представлява повърхност с много тесни успоредни “гънки”, наречени лещи (лентикюли), откъдето идва и името на този вид печат. Лещите са с еднакъв размер и са разположени на еднакво разстояние една от друга. Обратната страна на листа е гладка. Върху нея се отпечатва изображението.

Честотата на лещите се измерва в “линии на инч” или LPI (lines-per-inch) и варира от 10 до 200. Различните лентикулярни ефекти изискват различна честота на лещите.

Когато избирате вида на лентикулярния лист, трябва да вземете предвид зрителния ъгъл на лещите. Например, за оптимален 3D ефект, най-добре е да изберете лист с тесен ъгъл на наблюдение – между 15 и 44 градуса. Ако искате да постигнете добър ефект Анимация, ъгълът на наблюдение трябва да бъде по-широк – между 44 и 65 градуса.

Лентикулярни листове за
различни апликации

Тези примери ще Ви помогнат да определите какъв вид лентикулярен лист би бил най-подходящ за проекта Ви. 

40 lpi
за 3D изображения или Flip ефекти, подходящ за много големи постери, лесен за работа

60 lpi
за големи Flip изображения, апликации за "мястото на покупка", широк 54° ъгъл на наблюдение, лесен за работа

62 lpi
за 3D изображения, Flip или Анимация, изображения с по-голям размер, лесен за работа

75 lpi
за 3D изображения, анимация. Размер на изображението - по-малък от 20x25 см, сравнително лесен за работа

100 lpi
тънък материал за опаковане, директен мейлинг или ламинирани продукти, сложен за работа

100 lpi 
за 3D изображения, ефект на голяма дълбочина, 30° тесен ъгъл на наблюдение, сложен за работа

140 или 150 lpi
за 3D изображения, изключително тънки, много сложен за работа!

Важно!

Едно от най-важните неща при създаването на добър лентикулярен продукт е изборът на подходящ вид лентикулярен лист.