В началото

Първата стъпка при създаването на лентикулярен файл е изборът на ефект – Анимация или 3D. Това са двата основни вида ефекти. Zoom, Flip и Morph ефектите влизат в категорията на Анимацията. След като вече сте избрали ефект, който желаете да получите, може да пристъпите към най-интересното!

Дизайн за Анимация

За да получите ефектите от категория Анимация, можете да използвате както хоризонтални, така и вертикални лещи. Все пак се препоръчва използването на хоризонтални, тъй като ефектът би бил по-чист и рискът от "фантомни изображения" драстично се намалява.

За по-голям формат продукти, например плакат, е по-добре да се използват вертикални лещи, тъй като този вид продукти изискват по-скоро да се движи наблюдателят, отколкото самият постер.

Ето какво трябва да запомните:

  • Използвайте снимки с висока резолюция - 300 dpi
    задължително.
  • Илюзията за дълбочина може да бъде подсилена чрез добавяне на сянка към изображението или чрез очертаване на обектите.
  • Цветни и текстурирани фонове могат да предотвратят нежелания ефект "фантомно изображение", който е често срещан при Анимацията. Белите фонове, от своя страна, са рисковани и могат също да предизвикат подобен ефект.
всичко е в ефекта

Дизайн за 3D

При 3D е задължително лещите да са с вертикална посока, за да се получи така нареченото бинокулярно несъответствие (лявото и дясното око виждат изображението от различен ъгъл). Добавянето на маска с дълбочина при 3D придава заоблен вид на обектите от изображението, като така отразява начина, по който очите виждат в природата и създава по-реалистичен ефект. Маските с дълбочина не са задължителни, но когато се приложат, ефектът им е видим.

всичко е в ефекта

Преплитане – обработка
на лентикулярен файл

Обработката на лентикулярен файл изисква да имате добри познания по графични програми, печатни устройства, методи на предпечат и др. Какво е оборудването на фирмата изпълнител и какви са нейните възможности оказват влияние върху начина, по който файлът трябва да се обработи.

Преплитането може да се опише като линеен процес

  • Изберете ефект - АнимацияFlipMorphZoom или 3D.
  • Създайте или изберете подходящи картинки (Погледнете секцията Какво да правите и какво да не правите)
  • Изберете подходящия вид лентикулярен лист за желания ефект, като вземете предвид за какво ще се използва крайният продукт и разстоянието, от което ще се гледа. Tук можете да откриете информация за разстоянието за наблюдение, което е изключително важно.

 

Как се определя
зрителната амплитуда

Когато придвижвате главата си отдясно наляво (листът трябва така да е ориентиран, че лупите да са вертикални) ще забележите, че участъците с по-ниско LPI се движат в обратната посока, докато участъците с високо LPI се движат в същата посока като Вас.

Там, където линиите от движението се пресичат се намира зрителната амплитуда. В примера отстрани, това се случва на 101.5 lpi. Целият 101.5 lpi ред или по-голямата негова част се променя от черно към бяло и обратно.
Помнете, че тестът за определяне на амплитудата трябва да бъде извършен от такова разстояние, от каквото ще се гледа крайният продукт. Например, ако 101.5 lpi изглежда сякаш лекичко се движи наляво, когато вие се движите надясно, а 101.4 lpi изглежда, че се движи леко надясно, можете да заключите, че амплитудата е между тях.

Използвайте добър цветен принтер по време на подготвянето на файла. Препоръчително е да си направите мостра, за да видите най-добре как ще изглежда готовият продукт. За тази цел трябва да направите тест за определяне на амплитудата. Мастилено-струйните принтери печатат по-фино и точно в посоката, в която се движи главата. Поради тази причина резолюцията на тези принтери е от порядъка на 1440 x 720.
Принтерната глава се движи хоризонтално, за да отпечата изображението (1440 dpi). Хартията се движи през принтера вертикално чрез механичната система (720 dpi). Принтерните глави изхвърлят мастило и са по-прецизни от механизма, който придвижва листа през устройство. Поради тази причина трябва да позиционирате файла или като "portrait" или като "landscape", така че принтерните глави да запишат честотата на LPI, а НЕ на дължината.

А ако искате да бъдете съвсем сигурни в резултата, при теста за определяне на амплитудата можете да използвате висококачествена фотохартия като тази, върху която ще отпечатате и крайния файл.